Masline i vino
Masline brzo rastu na Mediteranu. Od davnina se uzgajaju na otoku Hvaru, gdje je sorta oblica postala najdominantnija, iako se uzgaja i nekoliko drugih vrsta maslina. Stabla maslina obično se orezuju tijekom zime. Cvjetaju u proljeće i tada daju svoje plodove koji se razvijaju i sazrijevaju postupno tijekom ljeta. Vrijeme berbe obično počinje u listopadu: neki maslinari radije beru plodove dok su još uglavnom zeleni, dok drugi čekaju da poprime tamnocrvenu do crnu boju. Na Hvaru se masline uglavnom beru ručno, iako se u novije vrijeme beru i ručni strojevi. Maslinovo ulje vrlo je cijenjeno kao dodatak hrani, a koristi se i u medicini, te u kozmetici i sapunima. Lišće također ima svoju primjenu. Masline su bogate mononezasićenim masnim kiselinama, ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Maslinovo ulje je prepoznato kao važan dio zdravstvenih dobrobiti mediteranske dijete. Na Hvaru ima divnih staza za šetnju među maslinicima, gdje posjetitelji mogu uživati u svježem zraku, aromatičnom šarenom bilju i prekrasnom krajoliku.
Otok Hvar poznat je kao Otok vina zbog svoje duge povijesti vinogradarstva i vinogradarstva.
Ne zna se točno kada su na Hvaru zasađene prve vinove loze, no vino je svakako bilo važan dio otočkog gospodarstva od vremena dolaska starih Grka s otoka Parosa pa sve do danas.
Za svakog ljubitelja vina nezaboravan je užitak posjet vinariji kako bi otkrio tajne proizvodnje vinara. Otok Hvar ima velik broj visokokvalitetnih vinarija koje nude niz vina specifičnih za otok. 95% vinarija je u obiteljskom vlasništvu, što iskustvu kušanja vina u njihovim prostorima daje ugodnu, gostoljubivu atmosferu.
Masline i vino
Masline brzo rastu na Mediteranu. Od davnina se uzgajaju na otoku Hvaru, gdje je sorta oblica postal
Događaji
Treći Festival vina, maslina i baštine održava se u Jelsi na otoku Hvaru od 16. do 19. lipnja 202
Naša destinacija
Otok Hvar je veličanstveno djelo Božjeg i ljudskog stvaranja. Vrijedne ruke njegovih stanovnika op